4 veci, ktoré ti komplikujú prijatie na LF

4 veci, ktoré ti komplikujú prijatie na LF

Publikované: 26. 7. 2023 Autor: Michaela T.

Je množstvo chýb, ktoré pri príprave na lekársku fakultu robíme. Pozrieme sa na 4 najčastejšie, ktoré  komplikujú prijatie na vašu vytúženú fakultu.


1. Porovnávanie sa s ostatnými

Všetci to poznáme. V okolí máme spolužiaka/kamaráta/známeho, ktorý sa chystá na prijímačky ako my. Nenápadne, takmer pri každom stretnutí konverzácia skončí pri príprave (čo všetko už stihol prebrať a urobiť). Náhle vás chytí panika a následne prídu stavy depiek, podceňovania sa. Nikdy toto nerobte. Neviete ako váš kamarát na tom v skutočnosti je, skrátka nepoznáte jeho cestu. Ak sa chcete porovnávať, tak sa zásadne porovnávajte len sami so sebou, lebo len toto máte vo svojich rukách a viete to ovplyvniť.


2. Podceňovanie prípravy

Určite ste sa stretli s tým, že ste mali capitol, ktorá vás pri učení nebavila a jednoducho ste si povedali, že ju preskočite. Nerobte to, lebo neviete, kedy vás to môže dobehnúť, pretože váš "konkurent" nemusel byť ako vy, ale dal si tú námahu a hodiny nad učivom sedel, čo sa neskôr preukáže v správne zakrúžkovanej odpovedi. Jednoducho povedané: pripravuj sa svedomito a nepodvádzaj v príprave (doplatíš na to v konečnom dôsledku len ty sám).


3. Samoštúdium

Jedna z najčastejších chýb, s ktorými sa stretávam. Nikdy samoštúdium nie je vhodná forma (resp. len jediná) príprav na prijímačky. Najlepšia možnosť je mať vlastného doučovateľa, ktorý je ti k dispozícii a je nápomocný pri tvojich otázkach a ponúka ti komplexné vysvetlenia na otázky. Tí uchádzači, ktorí majú takéhoto mentora uspejú na prijímačkách oveľa častejšie ako tí, ktorí sa spoliehajú len na seba.


4. Výber maturitných predmetov

Kto by si nechcel uľahčiť maturitu výberom ľahších predmetov ako je biológia, chémia, poprípade fyzika? No asi každý. Avšak, pamätajte si, tí maturanti, ktorí si vyberú tieto predmety musia stráviť oveľa viac hodín ich štúdiom v škole ako vy, čo sa následne odrazí aj v získaných znalostiach. Takže ak si vyberieš tieto prednety, tak sa zároveň pripravuješ aj na maturitu a aj na príjímačky. Skrátka win-win.