Jazykové úrovne II.

Jazykové úrovne II.

Publikované: 31. 7. 2023 Autor: Tereza J.

S úrovňami B1 a B2 pri učení jazyka začíname na strednej škole. Taktiež po prvýkrát nie sme odkázaní na učiteľa, ale môžeme sa vzdelávať do veľkej miery aj samostatne.

B1

Toto je prvá úroveň, na ktorej už dokážete mať plnohodnotnú konverzáciu 😊 Áno, tá môže byť síce kostrbatá, ale už ste nasadli na rozbehnutý vlak a bude to už len lepšie a ľahšie. Presne kvôli tomu sa pri B úrovniach už oplatí pomýšľať na certifikát, ktorý od vás budú žiadať zamestnávatelia. B1 konkrétne je asi vhodnejšia skôr pre zamestnania kde sa síce málo hovorí, ale je potrebné odkomunikovať niečo málo s kolegami či šéfmi. Vďaka vybudovaným základom s predošlých úrovní sa už na tejto úrovni nemusíte sústrediť na to ako chcete niečo povedať, ale aj čo chcete povedať a jazyk si do istej miery viete prispôsobiť aj podľa seba.

Na hodinách môžete okrem komunikácie a preberania gramatiky dostať aj zopár rád, kde nájsť dobré zdroje na primeraný jazykový vstup. To znamená videá, knihy, príbehy, podcasty, ktoré sú aj dostatočne jednoduché aj zaujímavé. Pre video obsah doporučujem kanál Easy English a na čítanie knihy odstupňované podľa obtiažnosti na Penguin Readers. Samozrejme internet je nekonečnou studnicou materiálov a určite aj sami nájdete niečo vhodné a pútavé.

Dodržiavanie pravidiel z minulej úrovne je super – postupné pridávanie obtiažnosti a pravidelné prestávky. Na tejto úrovni je dôležité začať si zvykať na viac jazykového vstupu – čítanie a počúvanie. Kvôli tomu, že učiva je na tejto úrovni viac, samovzdelávanie a naberanie jazykového vstupu je nutné. Keďže ste už schopný mať konverzáciu snažte sa hovoriť s rôznymi ľudmi tak veľa ako sa to dá. Okrem precvičenia konverzácie si overíte, že ľudia s rôznych krajín a na rôznych úrovniach reagujú na to, čo ste povedali – dôležitá spätná väzba, ktorá vás tiež posunie vpred.


B2

Toto je prvá úroveň, po ktorej absolvovaní si môžete urobiť pauzu od učenia sa jazyka. Narozdiel od tých predošlých sa už nemusíte báť, že po niekoľko-mesačnej pauze, zabudnete polovicu z dovtedy naučeného učiva. Predtým vychodené chodníčky na A2 a B1 úrovniach sa o to postarajú.

Ak nie ste fanúšikom oddychu, môžete popremýšlať nad pridaním ďalšieho jazyka. Niežeby to predtým nebolo možné, no teraz sa vám jazyky budú už podstatne menej mýliť. Keďže ste už schopní plynule komunikovať na hodine môžete preberať konkrétne témy a prípadne sa s učiteľom naučiť niečo nové. Môžete si vybrať rozličné kurzy (MS Office, marketing, kreslenie...) v danom jazyku a porozprávať o nich na hodine učiteľovi, čím si upevníte slovnú zásobu. Zamerať sa tiež môžete na business angličtinu, či prebrať viac tém ako predtým.

Na hodinách už netrénujete len komunikáciu ale snažíte sa aj zvýšiť čas, ktorý dokážete rozprávať po anglicky bez toho, aby ste sa unavili. Možností zlepšiť sa je viac ako kedykoľvek predtým. Čítanie novín, časopisov či kníh poskytne perfektný prísun novej slovnej zásoby a gramatických štruktúr. Pozeranie filmov, seriálov či počúvanie audiokníh k tomu aj spríjemní voľný čas s možnosťou napočúvať si autentickú výslovnosť. Ak sa chcete dostať z tejto úrovne vyššie, určite doporučujem postupne si zvyšovať náročnosť a/alebo dĺžku toho čo sa učíte.