Author's photo
Matúš M.
dejepis

Z čoho je lepšia maturita? Z občianskej náuky alebo z dejepisu?

Dobrý deň,

som gymnazista v 3. ročníku a na konci tohto ročníka si budem musieť zapísať predmety z ktorých budem maturovať. Angličtina a slovenčina sú povinné. Mám možnosť vybrať si ešte 2 ďalšie predmety. Určite chcem maturovať z geografie, ale neviem aký má byť ten druhý predmet. Neviem sa rozhodnúť medzi občianskou náukou a dejepisom.

Obidva predmety mám rád a som v nich tak stredne dobrý. Mávam z nich väčšinou jednotky a občas nejakú dvojku. Z obidvoch predmetov mám aj semináre.
Viem, že občianska náuka je do života dôležitá, pretože obsahuje ekonómiu, psychológiu, právo, jednoducho veľa užitočných oblastí. Dejepis je trochu menej dôležitý, ale ja ho mám aj tak veľmi rád, pretože pre mňa je viac fascinujúcejší.

Moja otázka je ktorá maturita z týchto dvoch predmetov je jednoduchšia, ako prebieha maturita z DEJ a ako z OBN, čo sa tam vyžaduje, ako vyzerá otázka a ako odpoveď? Ideálne je ak mi odpíše učiteľ, ktorý učí OBN a DEJ alebo tiež niekto kto maturoval z týchto dvoch predmetov naraz alebo aspoň z jedného.

Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

3 odpovede
Ahoj Matúš, z dejepisu aj OBN som maturovala naraz a momentálne študujem históriu na VŠ. Z môjho pohľadu záleží hlavne na tom, čomu sa chceš venovať po škole - ak máš totiž oba predmety rád, máš z nich dostatok informácii aj bez toho, aby si z nich maturoval. Myslím si, že maturita bude pre teba jednoduchšia z predmetu, ktorý máš radšej. Napríklad na občianskej musíš rátať s tým, že na maturite nebudeš mať len otázky z psychológie, ekonómie a pod. (ktoré sa tam striedajú) ale aj z filozofie, ktorá je pre mňa napríklad ťažšia než história. Samozrejme, ty môžeš mať filozofiu rád a to hneď mení situáciu. Z dejín budeš mať takisto na maturite 3 otázky - rôzne, malo by tam ale vždy byť niečo aj zo slovenských aj zo svetových dejín. Budeš si môcť pomôcť napríklad mapou/dejepisným atlasom a na občianskej filozofickým slovníkom. Maturita je pre teba dôležitá hlavne (a možno aj jedine) z hľadiska výberu vysokej školy. Ak ale chceš ísť študovať ekn, sociológiu alebo psychológiu, dá sa to aj bez maturity z občianskej - OBN totiž aspoň podľa mňa pokrýva len úplné základy. Ak chceš pokračovať niečím, čo je zamerané na históriu - dejepis jednoznačne odporúčam. 😊 Toto je len môj subjektívny názor, niekto ti môže povedať niečo úplne iné. Držím palce pri výbere!
Súhlasím s Radkou,
Tvoj výber by mali ovplyvniť 2 faktory:
1. to, k čomu máš bližší vzťah,
2. ktorý z predmetov budeš vedieť využiť aj pri štúdiu na vysokej škole.
Pomôckou pre Teba môžu byť aj požiadavky na maturitnú skúšku z týchto predmetov, ktoré sú verejne dostupné na stránke Štátneho pedagogického ústavu platné od šk. r. 2018.
Pre dejepis je to stránka: https://www.statpedu.sk/files/articles/nove_dokumenty/cielove-poziadavky-pre-mat-skusky/dejepis.pdf
Pre OBN je to stránka:
https://www.statpedu.sk/files/articles/nove_dokumenty/cielove-poziadavky-pre-mat-skusky/obcianska-nauka.pdf.

Prajem Ti všetko dobré! 🙂
Dobrý večer, Matúš.

Keďže občiansku náuku i dejepis máte rád, snáď by bolo vhodné položiť si otázku, akým smerom sa budete orientovať pri výbere vysokej školy alebo ešte lepšie a celkom po lopate, čo budete potrebovať k výkonu Vášho budúceho povolania. Čiže tomuto by som podriadila výber maturitného predmetu.
Na otázku, ktorá maturita z uvedených predmetov je jednoduchšia, Vám neviem odpovedať, jednoducho preto, lebo je to veľmi individuálna záležitosť. Ale napríklad za seba uvediem, že pre mňa je maturita z dejepisu jednoduchšia, pretože k histórii mám jednoducho bližší vzťah, viac ma vždy zaujímala, čo znamená lepšiu pripravenosť na maturitu. Okrem toho je to predmet, ktorý som si zvolila študovať aj na vysokej škole a po jej skončení sa ním profesijne zaoberať. Z občianskej náuky by som zmaturovala v pohode, ale na druhej strane občianska občianska náuka obsahuje aj ekonómiu, ktorú veľmi "nemusím", a ani som sa ňou nikdy nepomýšľala zaoberať.
Prajem Vám, aby ste urobili také rozhodnutie, ktoré bude pre Vás a Vašu budúcnosť najlepšie.
Petra