Author's photo
Dušan T.
fyzika - sš

Fyzika






Dobrý večer vedel by niekto zodpovedať tieto otázky. Ďakujem 2.Vysvetlite striasanie vody z mokrej ruky a vyprašovanie prachovky.

3. Na ktorú stranu (vnútornú alebo vonkajšiu) sa vysype piesok cez bočnice nákladného auta,ak vojde auto do zákruty? Zdôvodnite správnu odpoved'.

4,Zotrvačnosť telies v pohybe pri rovnakej rýchlosti sa prejavuje výraznejšie pri telesách s menšou alebo väčšou hmotnosťou?

5. Zmena hybnosti telesa je priamo úmerná ,alebo nepriamo úmerná sile ,ktorá na teleso pôsobí?

6. Veľkosť zrýchlenia a, ktoré udeľuje sila F telesu hmotnosti M, je

nepriamo úmerná veľkosti tejto sily F(pri rovnakej hmotnosti telesa) a nepriamo úmerná hmotnosti M telesa (pri rovnakej pôsobiacej sile). Je to správne znenie pre druhý pohybový zákon? Ak nie tak napište správne znenie pre druhý pohybový zákon.

7.Ak vieme ,że každé voľné teleso padá k zemi so zrýchlením g, potom silu,ktorou pôsobí zem na teleso, určíme podľa druhého pohybového zákona vzťahom FG = mg kde m je hmotnosť telesa. Ako nazývame silu
FG?

1 odpoveď
4. Zotrvačnosť telies v pokoji sa prejavuje vždy ak sú telesá uvádzané do pohybu. Zotrvačnosť telies v pohybe sa prejavuje vždy, ak ich chceme uviesť do pokoja, alebo chceme zmeniť smer ich pohybu. O zotrvačnosti telies v pohybe rozhoduje ich hmotnosť a rýchlosť. Zotrvačnosť telies je tým väčšia, čím má teleso väčšiu hmotnosť a rýchlosť. Na vyjadrenie pohybového stavu telesa zaviedol I.Newton fyzikálnu veličinu hybnosť telesa, jej veľkosť vypočítame
p = m.v

5. Zmena hybnosti: ∆p = F . ∆t ......je priamo úmerná sile. Ak by mala byť nepriamo úmerná, sila by mala byť na druhej strane v menovateli.

6. Ak na teleso pôsobí sila, teleso sa pohybuje zrýchlením, ktoré je priamo úmerné pôsobiacej sile a nepriamo úmerné hmotnosti telesa, čiže

a=F/M kde a je vektor zrýchlenia, F je vektor sily, M je hmotnosť telesa

7. gravitačná sila