Author's photo
Patrik H.
fyzika

Teoretický výpočet prietoku vody za jednotku času

Pekný deň.
Zostrojil som axiálne čerpadlo z 4,5V elektromotorčeka.Z merania som zistil ,že 10ml vody prečerpá za 1,4s. Ako by som to mohol vypočítať?
Za odpoveď ďakujem.

2 odpovede
Objemový prietok=objem pretečenej vody/čas
Komentáre:
Patrik H.
Ďakujem, ale ja to mám vypočítať teoreticky, takže viem iba objem nádoby čerpadla, objem vývodovej rúry a sklon uhlu lopatiek. Motorček má 4,5V. A mám vypočítať prietok.
Ahoj Patrik,
neviem či správne rozumiem Tvojej otázke, ale myslím že sa pýtaš na to, ako by si vedel zistiť hodnotu prietoku bez toho aby si ju musel merať.
V Tvojom prípade máš motorček a čerpadlo. Motorček má výkon ( = Napätie x prúd), pomocou ktorého vieš vypočítať najväčší teoretický prietok vody, ktorý by čerpadlo mohlo prečerpať. V realite by si nikdy nedosiahol túto ideálnu hodnotu pretože v Tvojom systéme sú nejaké straty a pokiaľ nepoznáš ich hodnotu, tak bez nich nemôžeš teoreticky vypočítať veľkosť prietoku.
Takže najprv potrebuješ vedieť aké sú straty (efektivita čerpadla). Toto je veľmi zložité vypočítať pretože pre každé čerpadlo sú tieto straty iné a okrem toho závisia od rôznych parametrov (ako napr.: od teploty prostredia, veľkosti prietoku, viskozity kvapaliny, ...). Nikto presne nevie ako sa to dá vypočítať a v praxi sa tento problém rieši tak, že na základe experimentálnych meraní zostavíš matematický model čerpadla s ktorým potom vieš ten prietok vypočitať. Znie to zložito, ale je to veľmi jednoduché (oveľa jednoduchšie ako počítanie výkonu čerpadla) :) Ak chceš vedieť bližšie podrobnosti, tak mi napíš v súkromnej správe.