Hranica medzi Áziou a Európou vedie ..?

2 odpovede
hranica je pomyslena, na severe zacina pohorim ural, prechadza kaspickym morom a nasledne pohorim kaukaz, nasledne sa tato hranica zvrtne na zapad a kopiruje pobrezie turecka cez zname uziny bospor a dardanely. Dalej sa ale moja zanolst tejto hranice zmensuje nakolko sa zacina v stredozenom mori objavovat niekolko vacsych ostrovov(cyprus a ?rhodos?) Cyprus celkom isto patri do azie ale o rhodose je to dost tazke usudit nakolko je vysledkom stertu tektonickych platni azie a europy a teda nepatri ani do jedneho kontinentu.
Dalej tato hranica kopiruje pobrzezie blizkeho vychodu(syria, libanon, izrael) a konci tam kde zacina hranica medzi afrikou a aziou a tj. suezsky poloostrov.

Treba ale poznamenat ze hranica v stredozenmom mori sa da len tazko vycitat skrz hlbku mora. Problemom moze robit fakt ze sa jedna o uzemie kde sa stretava afrika s aziou a s peloponezom, ktory sa radi uz do europy.
1. pohorie Ural
2. rieka Emba*
3. Kaspické more*
4. Kumsko-Manyčská zníženina*
5. Azovské more
6. Kerčský prieliv
7. Černe more
8. Bospor
9. Marmarské more
10. Dardanely
11. Egejské more
* Hranica je v týchto oblastiach sporná, resp. nejednoznačná, napríklad namiesto Kumsko-manyšskej zníženiny sa udáva ako hranica medzi Európou a Áziou hrebeň pohoria Kaukaz.