Author's photo
Anonymný autor
chémia

Organická chémia názvoslovie

Potreboval by som pomôcť s určením nazvu tohto uhľovodíka

Prílohy:
Question image
2 odpovede
Najprv si nájdi hlavný reťazec = sled uhlíkov idúcich za sebou (bez prerušenia). Hlavný reťazec musí mať: a) maximálny počet dvojitých väzieb; b) maximálny počet uhlíkov (ako pri alkánoch).
Potom hlavný reťazec očísluj tak, aby uhlíky, z ktorých vychádzajú dvojité väzby mali čo najnižšiu polohu (najnižšie čísla).
Vyznač vedľajšie skupiny, ktoré "trčia" z hlavného reťazca a pomenuj ich.
Usporiadaj vedľajšie skupiny podľa abecedy, pred názov každej skupiny napíš jej polohu. Pomenuj hlavný reťazec (podľa počtu C), napíš polohy násobných väzieb, pridaj číslovkovú predponu a príponu pre násobnú väzbu (-én = dvojitá, -ín = trojitá).
Názov je hotový. Skús to sám, nie je to ťažké a lepšie sa to naučíš. Potom pošli na kontrolu.

Žiaľ, odpoveď pani Zuzany nie je správna. Pri uhľovodíkoch (bez prioritných skupín) pre určenie hlavného reťazca postupujeme tak, že ako hlavný reťazec určíme ten reťazec, ktorý obsahuje najväčší počet atómov uhlíka. Ak by sme pri riešení získali viacero reťazcov s rovnakým počtom uhlíkov, tak vyberieme ten z reťazcov, ktorý obsahuje väčší počet násobných väzieb (počet dvojitých väzieb + počet trojitých väzieb). Ak by nebol dostačujúci ani tento krok, tak zvolíme ten reťazec, ktorý obsahuje viac dvojitých väzieb.

Pre prípad, že ani dvojitá väzba nedokáže rozhodnúť o základnom reťazci, tak zvolíme taký základný reťazec, v ktorom je súbor lokantov nižší (lokanty dostanú "nižšie" číslovanie). Posledným bodom, ktorý môže rozhodnúť je čo najnižšie číslovanie pre substuent skôr v abecede. Teda ak v jednom reťazci dostaneme pre uhlík, na ktorý sa viaže etyl číslo 3 a pre uhlík s metylom 5 a v druhom reťazci by to bolo č. 5 pre uhlík s etylom a číslo 3 pre uhlík s metylom, tak vyberáme prvý reťazec, keďže etyl je skôr v abecede.