Author's photo
Anonymný autor
dejepis

4 otázky

Pomohol by mi niekto s touto úlohou?
1(Opíšte pozitívne aj negatívne dôsledky industrializácie)
2(Uveďte príčiny, ktoré viedli Slovákov k vusťahovalectvu. Kam najčastejšie odchádzali?)
3(Výmenujte aktivity amerických Slovákov, ktorými si udržiavali slovenské tradície)
4(ako sa zmenil život ľudí, ktorí sa z Uhorska vysťahovali do Ameriky, Ako táto zmena vplývala na ich rodiny? V čom bola ich nová situácia priaznivejšia a v čom naopak ťažšia?)
Ďakujem

2 odpovede
Dejepis pre 8. ročník ZŠ, strana 69 - 71. alebo:
Dejepis pre 2. ročník gymnázií a stredných škôl, strany: 192 - 197 a 209 - 213
Mám trochu netradičnú odpoveď... chcem ťa ňou naviesť na tú skutočnú odpoveď tak trochu logicky.

1. Predstav si, že v tesnej blízkosti tvojho domu/bytovky postavia nové továrne, a to zrovna vedľa kúpaliska, na mieste, kde ste predtým trávili voľný čas s kamošmi, kde ste chodili venčiť psa či korytnačku 😅.

Čo by to znamenalo pre tvoj život a život ľudí v tvojom okolí? Ako by to ovplyvnilo celé vaše okolie, tvoje vychádzky, to kde sa budeš chodiť prechádzať, kde sa budeš kúpať, čo budeš dýchať...

Predstav si, že by ste navyše mali doma farmu, zvieratá, polia...všetko veľmi blízko tej továrne. Ako by továreň farmu ovplyvnila pozitívne a ako negatívne?

A čo ak by ti povedali, že bude pre teba a pre väčšinu tvojej rodiny lepšie pracovať v továrni, ako na farme - čo by sa s potom s farmou stalo pozitívne a čo negatívne? Na druhej strane, čo by to znamenalo pre tých pár ľudí u vás doma, ktorí by ostali na farme?

A, mimochodom, zabudla som dodať, že v blízkej dedinke bohatý farmár odkúpil obrovské pozemky a nakúpil drahé stroje (na ktoré vaša rodinka nemá) a zaplatil pár ľudí, aby ich obsluhovali. Tak získa oveľa väčšie množstvo úrody i výrobkov z farmy v oveľa rýchlejšom čase. Bude ich potom môcť predávať lacnejšie alebo drahšie ako predtým? Čo to bude znamenať pre vašu farmu?


Ak opíšeš, aké dôsledky by mali udalosti, ktoré popisujem, je pravdepodobné, že podobné dôsledky bude mať aj industrializácia v minulosti. Lebo veď industrializácia=stavanie tovární a zavádzanie strojov do výroby, však?
Komentáre:
Veronika K.
Chceš aj ďalšie pomôcky k odpovediam? Napíš mi súkromne ;)