Pokus

Dobrý večer, chcela som sa opýtať či by mi nevedel niekto poradiť s reakciou a opisom deja ako vznikol hasiaci prístroj v tomto pokuse (čo s čím reagovalo)… Vopred ďakujem

Pomôcky: frakčná banka, saponát, chemická lyžička, skúmavka, zriedená kyselina octová, pinzeta, gumené rukavice, zátku na frakčnú banku, sóda bikarbóna (NaHCO3), voda

Postup práce :
Vo frakčnej banke si pripravíme nasýtený roztok sódy bikarbóny a vody ( 100 ml vody a 10g NaHCO3). Do takto pripraveného roztoku pridáme trochu saponátu a premiešame. Následne prelejeme do skúmavky zriedenú kyselinu octovú (asi 3/4 skúmavky), tú vložíme opatrne do frakčnej banky s roztokom tak, aby sa jej vrchná časť opierala o stenu frakčnej banky. Frakčnú banku uzavrieme zátkou, chytíme ju zo spodnej a vrchnej časti. Banku prudkým pohybom pretočíme hrdlom dole, bočný otvor smerujeme do umývadla. Pokus vykonávame nad umývadlom kvôli prudkému priebehu reakcie.

čítajte viac: https://www.doucma.sk/otazky/12717-pokus

1 odpoveď
Ahoj Sara.
Pre horenie je potrebny kyslik, inak sa reakcia horenia - oxidacia - zastavi. Mozno ked si opekala alebo mate krb, tak dobre prevzdusnenie dreva je dolezite, aby horelo.

Ked sa skombinuje kyselina octova a soda bikarbona, reguju nasledovne: NaHCO3 + CH3COOH -> CH3COONa + H2O + CO2.

CO2 plyn vie 'vytlacit' kyslik z meista horenia a tak prekazit dalsiemu spalovaniu horiaceho materialu - cize je to ten 'hasiaci pristroj' o ktorom hovori zadanie.

Saponat tam je asi len na to aby sa to CO2 zachytavalo do bublin, ale nemyslim si, ze ma nejaku chemicku funkciu, dalo by sa to urobit aj bez neho v inom prevedeni.

Ak mas nejake dalsie otazky, tak mi kludne napis. :)