Author's photo
Anonymný autor
matematika - sš

Na obrázku sú 3rovnobežky …

Dobrý deň, nevieme sa dať rady s týmto príkladom.Chceli by sme Vás poprosiť či by ste nám nevedeli pomôcť ? Ďakujem s pozdravom

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Posun si jednu priecku (napr. C'A') tak, aby C=C'. Potom, kedze priecka C'A' nie je vo vseobecnosti kolma na tie tri rovnobezky, rozdel si uhol pri vrchole C=C' dalsou prieckou A1C1 ( kde C1=C=C' ), ktora bude kolma na rovnobezky. Dostanes dva uhly (alfa & alfa'). Potom si lahko vyjadris kosinus alfa a kosinus alfa' pomocou pomerov. Z dvoch rovnic spravis jednu ked sa zbavis dlzok B1C1 a A1B1. Odtial potom vyjadris pomery ktore potrebujes dokazat.

Ak to chces vysvetlit online, mozem hoci aj este dnes vecer - napis na nechajodkaz@gmail.com , poslem ti link na google meet a ukazem nazivo ... ;)
Komentáre:
Peter K.
Len este doplnim, ze ten posun priecky treba spravit 2x (som zabudol napisat) - druhy posun bude taky aby B=B'=B1
Anonymný autor
Ďakujem veľmi pekne, nechcete to nakresliť a napisat postup lebo som si to neviem predstaviť. Inak ďakujem za možnosť vysvetlit online len cestujem . S pozdravom
Peter K.
Neee, ja som strasne lenivy na pisanie. Ak to bude stacit vysvetlit zajtra, mozeme dat kratku session zajtra, inak si budete musiet poradit sam, napovedu mate - trochu vlastneho prispenia k rieseniu sa hodi vzdy ... ;)