Author's photo
Anonymný autor
che

Opíšte experiment, ktorým dokážeme redukčné vlastnosti glukózy. Vysvetlite princíp dôkazu

- maturitná otázka

1 odpoveď
Glukóza patrí medzi redukujúce sacharidy - je to aldohexóza, má aldehydovú funkčnú skupinu. Aldehydová funkčná skupina sa oxiduje na karboxylovú funkčnú skupinu - vzniká kyselina glukónová.
Glukóza sa nachádza v ovocí (aj fruktóza), ovocných šťavách (jablčná šťava), v mede a pod. V týchto produktoch ju môžeme dokázať pomocou oxidačných skúmadiel:
a) Fehlingovo skúmadlo (Fehling I: CuSO4.5H2O + Fehling II: vínan sodno-draselný a NaOH sa zmiešajú v pomere 1:1) sa pridá do roztoku, ktorý obsahuje glukózu a zahreje sa.
Tvorí sa oranžovo-červená zrazenina Cu2O:
R-COH + 2 Cu2+ + 5 OH- = R-COO- + Cu2O + 3 H2O
b) dôkaz pomocou Tollensovho skúmadla (roztok AgNO3 v zásaditom prostredí) - vyredukuje sa strieborné zrkadielko:
R-COH + 2 /Ag(NH3)2/+OH- = R-COO- + 2 Ag0(nula ox. číslo) + 2 NH4+ + 2 NH3
c) Skúmadlo I2 v alkalickom prostredí (NaOH) - vzniká hnedé zafarbenie (jód) - ide o špecifický dôkaz aldóz:
I2 + OH- = I- + IO- + H2O
vzniknutý jódnan (IO-) oxiduje aldózu a vyredukuje sa jód (hnedé zafarbenie):
R-COH + 2 IO- + H2O = R-COOH + I2 + 2 OH-
Pokiaľ potrbuješ ešte niečo doplniť, ozvi sa: zelmira.bezakova@gmail.com