Author's photo
Anonymný autor
maturita

Maturita

Dobrý deň vedeli by ste mi poradiť ako napísať dobrý maturitný sloh zo slovenského jazyka a následne ho vedieť rozčleniť na úvod, jadro a záver? A vedeli by ste mi poradiť ako napísať dobrý sloh z anglického jazyka na úrovni B1 aj keď nemám až takú dobrú slovnú zásobu a tiež to následne rozčleniť na úvod, jadro a záver? Ďakujem za všetky rady budem Vám nesmierne vďačná.

1 odpoveď
Úvod
Práca samotná už klasicky začína úvodom, kde sa uvádza, akým problémom sa budeme zaoberať. Často sa stáva, a je to tak asi najlepšie, že tu autor položí otázku, nad ktorou sa treba zamyslieť.

Jadro úvahy
Nasleduje samotné telo slohu, kde sa na otázku snažíte odpovedať, uvádzate argumenty pre aj proti, predkladáte vlastné myšlienky k téme… Pokiaľ si na začiatku položíte jednu otázku, je dobré potom v jednom odstavci predstaviť argumenty pre a v tom ďalším proti, Vaše myšlienky tak budú mať určitý rád a vyhnete sa tým nežiaducemu skákaniu od jednej témy k druhej.

Záver
V závere, pretože, ako každá iná práca, aj táto záver vyžaduje, potom základné myšlienky zhrniete; popíšete, načo ste prišli. Alebo neprišli. Môže to znieť neuveriteľne, ale vašou úlohou nie je vyriešiť problém a prísť k jednoznačnému záveru. Na základe všetkých argumentov môžete uznať, že skrátka neviete.

Rovnako, ako nemá každá matematická úloha riešenie, nemusí ho mať ani každá situácia alebo otázka. Keď sa teda na základe všetkých argumentov nemôžete rozhodnúť, či je zdravšie jablko alebo hruška, netreba sa zrútiť. Napíšte, že si nie ste istí, že je to remíza. Koniec-koncov nepíšete vedeckú prácu, vašou úlohou je zamyslieť sa (a len zriedka sa stáva, že pri zamyslení prídeme k jedinému jasnému záveru).
Komentáre:
Alexandra T.
Na to aby si dobre napísala v angličtine sloh musis ovládat aj gramatiku nie len slovnú zásobu. Pri obohatení slovnej zásoby ti pomôžu prekladače cez google alebo slovníky.