Author's photo
Anonymný autor
chémia - sš

Vitamíny

Dobrý deň, vedel by mi niekto pomôcť s nasledujúcou úlohou? Ďakujem

Pri príprave ovocných alebo zeleninových šalátov sa odporúča pridať do šalátu malé množstvo kvalitného oleja, aby sme dokázali využiť tie vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch. Na akom princípe získame tieto vitamíny zo surovín na prípravu šalátu? Vymenujte vitamíny, ktoré takto získame?

1 odpoveď
Nina,
vitamíny rozdeľujeme podľa rozpustnosti do dvoch skupín:
1) vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K
2) vitamíny rozpustné vo vode: všetky ostatné
V ovocných a zeleninových šalátoch sú ovocie a zelenina nakrájané na kúsky a po pridaní oleja sa zväčší plocha styku ovocia a zeleniny s pridaným olejom, do ktorého vitamíny rozpustné v tukoch prechádzajú a rozpúšťajú sa v ňom, organizmus ich prijme viac,
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem