Chémia

Dobrý deň, prosím mohli by ste mi popísať postup ako zo vzorca pri soli vytvorím názov? Napríklad Mg(Feo2)2 bude železitan mangánnatý, keď z toho chcem vytvoriť názov? Alebo Mn2(Si03)7 bude kremičitan mangánistý? Ďakujem za pomoc!

1 odpoveď
Ahoj,
môžeš postupovať dvomi spôsobmi a každým z nich by si sa mala dopracovať k správnemu výsledku.
1. spôsob: vyznačíš si všetky oxidačné čísla, ktoré poznáš: Mg má v zlúčeninách ox.č. +II, kyslík zas vždy -II a dopočítaš ox. číslo Fe : 2x2x(-2) = -8 ; keďže súčet všetkých kladných a záporných ox. čísiel všetkých atómov sa musí rovnať 0, postupuješ nasledovne : 8-2 (ox. číslo Mn) = 6 ; +6 bude teda oxidačné číslo 2 atómov Fe : +6/2 = 3
ox. číslo Fe je teda +III a názov zlúčeniny bude železitan horečnatý (Mg je horčík, nie mangán)
podobne postupuješ aj pri druhom vzorci, hoci tam si musíš dať pozor, že sú tam 2 atómy Mn, 7 atómov Si a 21 atómov kyslíka
2.spôsob: keďže v oboch prípadoch máš "zátvorky", môžeš použiť krížové pravidlo;
dvojku "za" zátvorkou prenesieš ako oxidačné číslo horčíka a celá zátvorka bude mať ox. číslo -I, pretože pri horčíku nie je žiadne číslo (v skutočnosti je tam 1, len sa nepíše). Potom teda vieš, že kyselina, od ktorej sa odvodila soľ mala 1 vodík HFeO2. Vytvoríš názov kyseliny (kyselina železitá). V prídavnom mene vymeníš posledné -á za -an a máš podstatné meno soli - železitá = železitan. A potom dokončíš názov.
Podobne postupuješ aj pri druhom vzorci. Tu prenášaš 7 ako ox. číslo Mn a celá zátvorka má ox. číslo -II. Kyselina bude mať 2 vodíky : H2SiO3. Ďalej postupuješ rovnako.
Dúfam, že to bolo pochopiteľné.