Problémy s vetami

Dobrý deň,

viete mi poradiť, ako majú byť správne umiestnené čiarky v týchto vetách? Neviem si dať s tým rady, ale prispejem v zátvorkách aj svojím pohľadom na danú vec, nech nezaháľam :).


1. Avšak môžete pozorovať pohyby postáv pomocou nej, a tým si pomôcť, aby ste splnili misiu. (Kedy nemá byť čiarka pred "a tým"? Viem, že keď odkazujem na celú predchádzajúcu vetu, ale nenapadne mi konkrétny príklad.)

2. Presne ako keď sme boli v meste. (Nie som si istý, či pri takýchto spojeniach stojacich na začiatku vety sa čiarka náhodou nepoužíva, ako je: Skôr ako... a pod.)

3. Horúca novinka padák je adrenalínom na nezaplatenie. (Rozmýšľam, či slovo padák obkolesiť čiarkami, ale to by mi pripadalo, akoby to bolo nepodstatné slovo, ale evokuje mi to skôr tesný prívlastok, prípadne by som tam dal pomlčku, ale zaujíma ma, ako je to s čiarkami, ak by som mal iba tie použiť?)

4. On, ako vždy, opakoval každú vetu, rovnako ako vo filme. (To je akási vsuvka? Bez tej čiarky by to znamenalo, že to opakoval rovnakým spôsobom?)

5. Autori prinášajú silný herný zážitok, najlepšie vychutnaný v neskorých hodinách.

6. Stretnúť svojho starého, najlepšieho priateľa. (Keď mám najlepšieho priateľa, tak je evidentné, o koho ide, a tak ide pri slove "starý" o hodnotiaci prívlastok?)

Ďakujem za odpoveď.

1 odpoveď
avatar
Zmazaný účet
Ja dávam čiarky intuitívne, neviem oresne vysvetliť, kedy sa dava čiarka pred a tým....
Tu by som však čiarku nedala.
Rovnako ani v druhej vete nie je čiarka.
Horúca novinka - padák, je na nezaplatenie.
On, ako vždy, opakoval každú vetu rovnako, ako vo filme.
V 5.vete je čiarka správne.
V 6.vete by som nedala žiadnu čiarku.