Pomoc s literatúrou

Dobrý deň, pomohli by ste mi prosím s týmito otázkami? Otázky sa týkajú diela Ako chutí moc, od Ladislava Mňačka.

1. Pohreb štátnika tvorí rámec pre opisovane udalosti (stále sa vraciame do smútočné vyzdobenej sály a sledujeme priebeh pohrebu, príbeh sa tam začína aj konči), zároveň je dôležitým motívom. Analyzujte tento motív.

2. Určte perspektívu, z ktorej čitateľ nazerá na život štátnika.

3. Okrem života štátnika sa z románu dozvedáme o mechanizmoch fungovania totalitnej spoločnosti, ale aj o ľudskej povahe. Napíšte svoj názor.

Ďakujem veľmi pekne za pomoc 😊

2 odpovede
Ako chuti moc, je tenka kniha, som to precital za jeden den, sice som pri nej skori zaspala je inak nudna taka politicka, nebavila ma, alebo existuju sprievodcovia, kde su zhrnute diela. Tolko k tomu
Dobrý deň, pokúsim sa odpovedať na Vaše otázky.
1. Môžeme povedať, že dielo má 2 deje (prítomnosť - 3 dni pohrebu štátnika, minulosť - Frankove spomienky). Frank (fotograf) sa počas pohrebu v pohrebnej sieni, ale aj mimo nej stretáva s ľuďmi, vďaka ktorým si vybavuje rôzne spomienky. V minulosti sa vracia k spomienkam na mŕtveho (jeho meno nevieme), opisuje ich kamarátstvo, spoločné zážitky, analyzuje mŕtveho, ktorého moc zmenila a rozložila politicky, mravne aj ľudsky.
2. Je tu personálny rozprávač (je ohraničený jedinou postavou, cez ktorú vidíme svet postavy) - cez fotografa Franka. Uplatnený je retrospektívny kompozičný postup - vracanie sa do minulosti, dej sa odvíja od konca. Takže ak správne rozumiem otázke, my ako čitatelia nazeráme na život mŕtveho cez pohľad Franka - fotografa - personálneho rozprávača, ktorý sa stále vracia do minulosti a opisuje život mŕtveho.
3. Dozvedáme sa o totalitnej spoločnosti, v ktorej sa silný človek napokon stal len bábkou režimu. Mŕtvy zomrel skutočne na urémiu, ale režimu sa to nezdalo ako "vhodná choroba na smrť" pre významného muža, tak mu zmenili úmrtný list a vyhlásili, že zomrel na leukémiu. Čo sa týka ľudskej povahy, tak v diele je znázornený mravný rozklad mŕtveho, ktorého moc negatívne ovplyvní.
Uvediem úryvok z diela:
Moc, ty mŕtvy, nie je ani dobrá, ani zlá. Moc sa môže stať dobrom, moc sa môže stať zlom, záleží na tom, kto ju používa. Ako s ňou vie zaobchádzať. Čím bola moc v tvojich rukách? Bola dobrom? Bola zlom? Či bola samoúčelom? Hračkou, s ktorou si sa pohrával, v ktorej si sa kochal? Keby bola dobrom, mnohí by ťa dnes chválili a ľutovali by tvoj odchod. Keby bola bývala zlom, dnes by ťa mnohí preklínali a tešili by sa z tvojho neslávneho konca. Ale nikto neľutuje tvoju smrť.

Názor na dielo si musíte utvoriť samostatne :)