Členitosť vety

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať či je táto veta jednočlenná alebo dvojčlenna?
1.Oklamal som ťa.
2.Máme sa ešte veľa učiť o knihách.
Vopred ďakujem.

1 odpoveď
Dobrý deň, v tom prvom prípade sa jedná o dvojčlennú vetu. Je tam nevyjadrený podmet. Zistíte to tak, že sa na to opýtate otázkou Kto? Čo? Odpoveď bude znieť ja. Takže máme podmet. Máme tam aj prísudok, ktorý ku dvojčlennej vete neodmysliteľne patrí. Pýtame sa naňho otázkou Čo robí? Oklamal som. Malo by to byť celé. Aj byť čiže som aj oklamal. Tieto dve slová sú spolu jeden prísudok. Ale pozor, lebo nie vždy je aj to slovo za byť súčasťou prísudku. Napr. vo vete Ja som doktor je prísudok iba to som, pretože tu vyjadruje byť ako existovať.
Čo sa týka tej druhej vety je to taktiež dvojčlenná veta. Opäť na otázku Kto? Čo? sa odpovedá my. To je podmet. Máme sa učiť je celé prísudok, lebo mať nie je v zmysle mať ako vlastniť, čiže nie je plnovýznamové a preto musí na svoj význam mať aj ďalšie sloveso za tým. Keby sme mali vetu Ja mám knihu. Tak v tomto prípade by malo byť mať samostatne identifikovateľné ako prísudok.
Dúfam, že som poradila.
Komentáre:
Janka J.
Ďakujem veľmi pekne.
Veronika K.
Dobrý deň, Michaela. Nezvyknem kolegov opravovať, ale nedá mi neopraviť vaše slovné spojenie ,,jedná sa o", keďže ste ho použili nesprávne (odporúčam pozrieť si význam slovesa -jednať- a kontext využitia). V tomto prípade ide o čechizmus (jedná se), ktorý je v danom kontexte nespisovný. Uprednostnite preto korektné/ spisovné spojenie ,,ide o". Prajem Vám pekný deň. :)