Author's photo
Anonymous author
chémia

linearna a lomenna molekula

dobry vecer, mohol by mi prosim niekto poradit podla coho urcujem ci je molekula CO2 linearna a preco je molekula H2O lomenna? dakujem dopredu za odpoved´

1 answer
Ahoj, vychádzaš z elektrónovej konfigurácie a väzbovosti atómov C a O. Keďže uhlík je štvorväzbový v oxide uhličitom použije všetky elektróny na tvorbu väzieb s kyslíkom. Kyslík je dvojväzbový, s uhlíkom sa viaže dvojitou väzbou : molekula oxidu uhličitého vyzerá asi takto O=C=O. Väzbové el. páry sa snažia vždy zaujať také polohy, aby sa čo najmenej ovplyvňovali. Ak vychádzajú z jedného atómu 2 rovnocenné väzby, nasmerujú sa "od seba" - teda molekula je lineárna.
Ak si napíšeš el.konfiguráciu kyslíka, zistíš, že má 2 nespárené elektróny v orbitále p. Tie použije na tvorbu 2 jednoduchých väzieb s kyslíkom. Ostanú mu tak 2 elektrónové páry - 1 v orbitále p a 1 v orbitále s. Tieto nepoužije na tvorbu väzieb. Ale sú tam a navzájom sa ovplyvňujú - odpudzujú sa. Ich odpudzovanie spôsobí "stlačenie" ideálneho rozmiestnenia väzieb a 180°uhol sa "zmenší"na 105°. Preto je molekula vody lomená. V skutočnosti je molekula vody priestorovo rozložená do štvorstena, síce trochu zdeformovaného. Voľné el. páry idú do 2 rohov štvorstena a väzbové do ďalších dvoch rohov. Hovorí sa tomu aj neekvivalentná hybridizácia.