Author's photo
Anonymný autor
fyzika - zš

Fyzika

Prosím o pomoc... V zbierke máme takéto príklady máme ich vysvetliť, ale neviem ako to má byť správne...
ďakujem za pomoc

1. Valčeky ponorené vo vode majú rovnaký objem ale rozdielnu hmotnosť. Medený váži 25 g a olovený 34 g. Na ktorý z nich pôsobí väčšia vztlaková sila ?

2. Medený a olovený valček ponorený vo vode majú rovnakú hmotnosť. Na ktorý z nich pôsobí väčšia vztlaková sila ?

ďakujem

1 odpoveď
Ahoj,
Treba si hlavne uvedomiť, že vztlaková sila je určená Archimedovým zákonom, ktorý hovorí, že vztlaková sila pôsobiaca na objekt ponorený v kvapaline je rovná hmotnosti kvapaliny, ktorú objekt vytlačil.

1. **Valčeky s rovnakým objemom, ale rozdielnou hmotnosťou**: V tomto prípade, keďže oba valčeky majú rovnaký objem, vytlačia rovnaké množstvo vody, a preto na ne pôsobí rovnaká vztlaková sila, bez ohľadu na ich hmotnosť. Takže medený a olovený valček pociťujú rovnakú vztlakovú silu.

2. **Medený a olovený valček s rovnakou hmotnosťou**: V tomto prípade, ak majú oba valčeky rovnakú hmotnosť, ale sú vyrobené z rôznych materiálov, budú mať rôzne objemy, pretože hustota medi a olova je rozdielna. Vztlaková sila závisí na objeme vytlačenej vody, takže valček s väčším objemom (ten s menšou hustotou, v tomto prípade medený valček) vytlačí viac vody a naň bude pôsobiť väčšia vztlaková sila.

Keby trebalo viac vysvetliť, kľudne sa ozvi:)
Komentáre:
Anonymný autor
ďakujem Vám za super vysvetlenie :-)
Vanes S.
Tesim sa, vela stastia:)