Author's photo
Anonymný autor
matematika - sš

Popíšte všetky typy rovníc priamok..

Dobrý deň, potrebovala by som pomoc s vypracovaním tejto úlohy.
Vopred ďakujem.

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Ahoj, priamka je urcena jednoznacne 2 bodmi, z tychto 2 bodov si vieme urcit smerovy vektor - vektor ktory urcuje smer priamky ako aj z nazvu plynie - vyratat sa da ako (vektorAB) = B - A, kde len odcitame jednotlive suradnice.
Pomocou smeroveho vektora mozme vyjadrit parametricku rovnicu priamky, ktora vyzera nasledovne:
X = Ax + t*(vektorAB)x
Y = Ay + t*(vektorAB)y,
kde x a y predstavuje danu suradnicu, t je parameter a kedze ide o priamku tak t moze byt hocijake realne cislo. Tymto vieme vyjadrit vsetky body ktore tvoria priamku.

Dalsim typom je smernicovy tvar priamky, tu sa vyuziva smernica k ktora urcuje "strmost" priamky a taktiez ci je klesajuca - alebo rastuca +:
y = kx +q,
kde k je spominana smernica, ktoru je mozno vypocitat zo suradnic smeroveho vektora a to k = y/x, q predstavuje posunutie voci nulovemu bodu, to vieme jednoducho dopocitat ked dosadime za x a y jeden z bodov.

Posledny typ je vseobecny tvar priamky, tu sa vyuziva normalovy vektor - vektor ktory je kolmy na priamku, ten sa da vypocitat zo smeroveho vektoru a to tak ze sa vymeni x a y suradnica a jedna sa vynasobi (-1). Plynie to z toho ze vektory su kolme prave vtedy ked je ich skalarny sucin rovny 0, Takze x*y + y*(-x) = 0. Vseobecna rovnica ma tvar:
ax + by + c = 0,
kde a,b su suradnice normaloveho vektora a c je absolutny clen, ktory je takisto mozno doratat dosadenim jedneho z bodov do rovnice.

Postup odporucam nasledovny:
1) vyratat smerovy vektor a urcit parametricky tvar priamky
2) zo smeroveho vektora vyratat normalovy vektor a urcit tak vseobecny tvar priamky
3) upravenim vseobecneho tvaru priamky kde na jednu stranu osamostnime y dostaneme smernicovy tvar priamky