Author's photo
Eva Č.
matematika

Odhaľte princíp rozdelenia a rozhodnite, ktoré z nasledujúcich čísel je zaradené do nesprávnej skupiny

Podľa istého princípu sme rozdelili trojciferné prirodzené čísla do dvoch skupín:
Do 1. skupiny patria napríklad čísla:
158, 237, 689, 982, 731, 420, ...
Do 2. skupiny patria napríklad čísla:
244, 385, 596, 897, …
Odhaľte princíp rozdelenia a rozhodnite, ktoré z nasledujúcich čísel je zaradené do nesprávnej skupiny:
A) 632 – 1. skupina
B) 357 – 1. skupina
C) 841 – 2. skupina
D) 779 – 2. skupina
Ďakujem krásne za vysvetlenie. Eva

3 odpovede
V prvej skupine cifry buď postupne rastú, alebo postupne klesajú. V druhej skupine sú poprehadzované alebo niektoré rovnaké.
Komentáre:
Eva Č.
Ďakujem krásne, áno tam bol asi ten fígeľ.😀
Vzal som číslice a vyniesol každé číslo ako bod v 3D priestore.
Na obrázku: modré - skupina 1, červené - skupina 2, zelené - otázky.
Červené body ležia približne v jednej rovine. a teda existuje nejaká kombinácia súradníc ax + by + cz - d = 0 taká, že bude pomerne presne platiť pre červené body (ležia iba približne v jednej rovine) a výrazne nebude platiť pre modré body.
Nič lepšie som nevymyslel.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Peter K.
Toto myslím: vezmem napr. 632, x = 6, y=3, z=2. Pre každé číslo takto vypočítam 2x + y - 6z + 16. Toto číslo je malé (0, resp. -1( pre čísla z 2.skupiny a veľké pre čísla z 1. skupiny. Je takisto veľké pre všetky čísla z otázok A - D (abs. hodnota > 15).
Eva Č.
Dobrý deň, ďakujem krásne. Nedalo to ani mne a vyskúšala som ciferný súčet a druhá skupina mala postupnosť 244=10 385=16 596=20 897=24 pokračuje 28, ale nesedí mi ani jedna možnosť ponúkaného riešenia. To je úloha pre 13 syna, tak verím, že nejaká ľahšia logika tam bude:-)
Eva Č.
Ešte som rozmýšľala v striedaní párnych a nepárnych čísel..
Peter K.
Takéto zrejmé veci som prešiel a nič som nevidel, ešte zvyšky po delení rôznymi číslami., rôzne rozklady..nič. Je to fakt divná úloha, čakal by som skôr nejaké podlé riešenie než zložité. Niečo ako počet brušiek na čísliciach alebo také dačo.
Eva Č.
asi tak:-)
Eva Č.
Už posledný pokus a úlohu vypúšťam. 1 Skupina – cislice idu vzostupne alebo zostupne (od najmensej k najvacsej alebo naopak) Skupina – cislice idu akokoľvek Takze nespravne zaradene je C) 841, kde číslice sú klesajuce.
Ja som robila rozklad na prvočinitele - v druhej skupine mal rozklad viac ako troch členov. V druhej skupine to vyzeralo, že každé číslo je súčinom dvoch prvočísel. Fungovalo to, kým som prišla k poslednému - 420 a tým sa môj predpoklad pokazil
Komentáre:
Eva Č.
Ďakujem krásne, naozaj neviem, či nemajú náhodou chybu v zadaní. Toto by mal vedieť môj 13 syn, tak som nemyslela, že je v tom niečo zložité...
Eva Č.
Už posledný pokus a úlohu vypúšťam. 1 Skupina – cislice idu vzostupne alebo zostupne (od najmensej k najvacsej alebo naopak) Skupina – cislice idu akokoľvek Takze nespravne zaradene je C) 841, kde číslice sú klesajuce.