Author's photo
Anonymný autor
matematika - sš

Rovnica výšky v trojuholníku

Dobrý deň, mala by som niekoľko otázok k tejto úlohe:
Dané sú body A (1; 2 ), B (3 ; 4 ), C (5 ; 0). Napíšte rovnicu ťažnice ta a výšky va. Vypočítajte dĺžku ta, va a súradnice ťažiska trojuholníka ABC.

Jedine mám problém s určením dĺžky va. Počítala som to tak, že zo smerového vektora úšečky BC (2,-4) (ktorý je normálovým vektorom va) som vytvorila smerový vektor va (4,2). Avšak keď dosadím do vzorca pre výpočet veľkosti vektora a porovnám s grafickým výsledkom nesedia mi čísla.

1 odpoveď
(4,2) je len jeden z vektorov ktory je kolmy na BC s rovnakou dlzkou ako BC, ty potrebujes zistit, na ktoru stranu bude vektor orientovany a upravit dlzku bud (2a,a) alebo (-2a,-a) kde "a" je parameter ktory musis doratat aby sedela velkost vektoru (tym 2a,a zarucujes ze vektor bude kolmy na BC a zaroven ti urcuje pomer suradnic)
Komentáre:
Viliam H.
Postup na najdenie rovnice va by mohol byt nasledovny: 1) najdes kolmy vektor na BC - smerovy vektor va 2) pomocou bodu A a vektora va zapises rovnicu priamky va 3) prienik priamky BC a priamky va bude bod napr X 4) vektor AX je va a teda mozes vypocitat velkost