Author's photo
Zmazaný účet
fyzika

Dva magnety

Ak máme dva magnety s rovnakou váhou ale prvý magnet pôsobí silou x a druhý silou 2x. Sú od seba vo vzdialenosti d a priťahujú sa k sebe. Bude bod v ktorom na seba narazia stred vzdialenosti d? Pre upresnenie prikladám obrázok

Prílohy:
Question image
2 odpovede
Ak spravne rozumiem zadaniu, mali by sa strenut nie v strede ale v jednej tretine dlzky d. S tym ze ten magnet na ktory posobi vacsia sila prejde dlhsiu vzdialenost (teda 2/3d).
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Zmazaný účet
Áno tak som to myslel, ale keď pôsobí jeden magnet na druhý nejakou silou nemal by aj druhý pôsobiť na prvý rovnakou ale opačnou silou, ako o tom hovorí 3. Newtonov zákon?
Dobrý deň. 3 Newtonov zákon síce hovorí o akcii a reakcii, ale sily sa rovnajú keď je sústava v rovnováhe. V zadaní príkladu ste uviedli, že jeden magnet pôsobí dvakrát väčšou silou, to značí, že sústava v rovnováhe nie je. Toto zadanie určuje s čím počítať. Potom riešime zákon sily F= m a, tak ako to riešil pán Anton :)
Komentáre:
Zmazaný účet
Dobre, prepáčte zle som sa vyjadril, lebo neviem ako sa v magnetizme pomenúva, že jedna vec má silnejšie magnetické pole ako pri gravitácii je hmotnosť a pri elektrostatike elektrický náboj, tým že jeden pôsobí 2krát väčšiu silou som chcel povedať že keď bude napríklad magnet 1 priťahovať železný valček tak ho pritiahne s väčšiu silou ako keby ho priťahuje magnet 2, je vôbec možné aby pôsobilo jedno teleso na druhé silnejšie ako druhé pôsobí na prvé?