Kurz o zmene stravovacích návykov / 3.3 Prvé zmeny a ciele (III)

Kurz o zmene stravovacích návykov / 3.3 Prvé zmeny a ciele (III)

Publikované: 21. 4. 2023 Autor: Daniel F.

Mraznička

Odporúčam zmrazovať na jednotlivé porcie, aby ste rozmrazili len toľko, koľko potrebujete. Každý môže môžete usporiadať podľa svojich predstáv, odporúčam túto možnosť:

- Zásuvka na ľad: ľad a domáca zmrzlina.
- Prvá zásuvka: zelenina a ovocie. Všetky sú dobré, pokiaľ sú ich zložky daná zelenina. Najlepšie je pripraviť si ich sami a zamraziť ich, predovšetkým s zeleninou a ovocím, ktoré vidíte, že sa čoskoro prejedia, je to spôsob, ako ich uchovať pripravené na konzumáciu a vyhnúť sa plytvaniu mať ich pripravené na konzumáciu a vyhnúť sa plytvaniu potravinami. Mrazené ovocie môže byť základom základom akejkoľvek zdravej zmrzliny.
- Druhá zásuvka: bielkoviny. Mäso a ryby.
- Tretia zásuvka: Tupperware a chlieb. Ak zmrazíte aj chlieb v porciách, budete mať vždy pripravený kúsok (samozrejme, celozrnného).

V závislosti od spôsobu mrazenia môže byť ťažké zistiť, čo máte a čo nemáte. V tomto prípade môžete použiť nálepky a napísať si, čo je každý obal, alebo si viesť zoznam toho, čo je v každej zásuvke.

Môžete ho zavesiť na chladničku a prečiarknuť, čo vyberiete, a napísať, čo je v každej zásuvke.


Chladnička

Vaša chladnička by mala byť plná farieb. Ak je základom vašej stravy zelenina, vaša chladnička by mala byť plná zeleniny. Chladnička by ich mala byť plná.

Zelenina a ovocie

Všetky: šalát, paradajky, mangold, mrkva, červená repa, paprika, cuketa, baklažány, jablká, hrušky, avokádo... Aspoň niekoľko políc.

Mliečne výrobky

Jogurty, prírodné, nesladené. Čerstvé syry, nátierkové syry a syry s malým množstvom zrenia nám ponúkajú menej soli. Kefír je tiež skvelou voľbou. A živočíšne aj rastlinné mlieka a rastlinné nápoje by sa po otvorení mali uchovávať v chladničke.

Vajcia

Vajíčka môžu dobre vydržať aj mimo chladničky, ale v chladničke vydržia dlhšie.

Prípravky

Domáca zeleninová paštéta (hummus, tapenáda, ... ) je dobrou alternatívou pre sendviče a občerstvenie. Vývar, pyré, krém alebo polievka zo zeleniny môže byť tiež skvelým riešením pre niektoré týždenné večere. Je dobré mať miesto v chladničke na potraviny v ťapkách. V deň, keď máte viac času, si môžete pripraviť a uchovávať ho v chladničke niekoľko dní. Je dôležité, aby boli potraviny v chladničke dobre boli dobre zakryté a surové potraviny sa uchovávali oddelene od varených potravín.

Základy SOS špajze

Okrem všetkého, čo sme si ukázali a čo by ste mali mať v kuchyni, existuje niekoľko zdravých spracovaných potravín, ktoré považujem za ktoré považujem za veľmi užitočné v núdzovej situácii, čo nazývam SOS špajza.  V nasledujúcej hodine sa na tieto produkty pozrieme podrobnejšie. Rozdelím ich podľa skupín potravín:

Zelenina

- Umytá a na konzumáciu pripravená listová zelenina vo vrecúškach: hlávkový šalát, rukola, jahňací šalát, langoš, špenát...

- Zelenina: mrkva, paprika, cibuľa, reďkovky, uhorky...
- Mrazená krájaná zelenina.

- Konzervovaná zelenina.

- Vrecká s 5' mikrozeleninou.

- Escalivada.

- Guacamole (pozorne si pozrite etiketu).

- Ovocie, všetko: mrazené alebo čerstvé.

Proteín

- Konzervy tuniaka v prirodzenom stave.

- Rybie konzervy: sardinky, makrely...

- Konzervy s mušľami, kohútmi, lastúrami...

- Vajcia (predtým uvarené).

- Syr.

- Prírodné jogurty.

- Sušené ovocie.

- Semienka.

- Konzervované strukoviny.

- Hummus (pozorne sa pozrite na etiketu).

- Mlieko alebo zeleninový nápoj.

Sacharidy

- Konzervované varené zemiaky.

- Mikro detské zemiaky .

- Ryžové šálky 1' .

- Šálky quinoy 1 '.

- Pravý celozrnný chlieb alebo toast .

- Nesladené obilniny.

- Ovsené vločky.

Je potrebné poznamenať, že všetky tieto výrobky obsahujú veľa plastov, čo je potrebné vziať do úvahy, aby brať do úvahy, aby sme sa starali o životné prostredie.

Nové návyky, ktoré treba zaviesť

V skutočnosti môžu malé zmeny priniesť veľké zlepšenie. Je to otázka analyzovať svoju situáciu a určiť, ktoré zdravé návyky ešte nepraktizujete:

- Zjedzte dve porcie (1 porcia je 200 gramov) zeleniny denne.

- Uprednostnite rastlinné potraviny: viac strukovín a menej mäsa (najmä červeného).

- Voda ako hlavný nápoj.
- Denné cvičenie.
- Viac: ovocie a zelenina, strukoviny, orechy, aktívny a spoločenský život.

- Prejsť na: vodu, plnohodnotné potraviny, extra panenský olivový olej, sezónne a miestne potraviny.

Sezónne a miestne potraviny.

- Menej: soli, cukrov, červeného a spracovaného mäsa, ultra spracovaných výrobkov.

Definovanie vášho cieľa. Musíte si definovať svoj cieľ. Aby ste to urobili správne, aby bol jasný a stručný a aby sa vám ho ľahšie dosahovalo, môžete aby ste ho ľahšie dosiahli, mali by ste potom použiť vzorec SMART. Týmto spôsobom spočíva v odpovedi na otázku, či je cieľ špecifický, merateľný, dosiahnuteľný, realistický a časovo ohraničený. Ak je záporný, mali by ste ho upraviť tak, aby bol.

Vytvorenie záznamu nových návykov

Na evidenciu nových návykov použijeme nástroj "môj kalendár nových návykov".  Tento nástroj pozostáva zo zápisu nových návykov, ktoré chcete zaviesť a denného zaznamenávania, či ste ich splnili alebo nie.