Prečo je near-native speaker najlepším učiteľom cudzieho jazyka?

Prečo je near-native speaker najlepším učiteľom cudzieho jazyka?

Publikované: 23. 7. 2023 Autor: Jakub K.

Pojem „near-native speaker“ v angličtine označuje človeka, ktorý ovláda cudzí jazyk na takej úrovni, že je v bežnej hovorenej reči na nerozoznanie od rodeného hovoriaceho (po anglicky „native speaker“), teda niekoho, pre koho je daný jazyk materinským. Tento jazyk je tak pre neho cudzím len v tom zmysle, že nie je jeho materinským jazykom.

Prečo je near-native speaker ako učiteľ angličtiny takmer vždy lepšou voľbou v porovnaní s bežným učiteľom – niekým, kto jazyk vyučuje, ale prakticky ho ovláda na nižšej úrovni – a často aj v porovnaní s rodeným hovoriacim?

Ak prirovnáme náš cieľ naučiť sa cudzí jazyk k horskému výstupu, near-native speaker môže predstavovať skúseného horolezca, ktorému sa vďaka správnej technike a výstroju podarilo vystúpiť na vrchol po strmej strane hory. Rodený hovoriaci by mohol byť turistom, ktorý polovicu cesty prekonal vrtuľníkom, tretinu autom a zvyšnú časť príjemnou prechádzkou po miernom svahu z druhej strany hory. Prístup k tejto strane ako cudzinci žiaľ nemáme. Na strmej strane v rôznych výškach nachádzame mnoho ľudí, ktorí nám sú pri výstupe ochotní a často aj schopní pomôcť. Ak však túžime horu naozaj zdolať, sú skúsenosti, pomoc a dohľad niekoho, kto to zvládol za rovnakých podmienok, neoceniteľné.

A teraz bez prirovnaní a konkrétne. Prečo je lepšie učiť sa angličtinu s niekým, kto je v nej naozaj doma?

  1. Autentický jazyk: Near-native speaker prináša do učenia autenticitu. Jeho výslovnosť, prízvuk, intonácia, slovná zásoba a gramatika sú mimoriadne blízke tým, ktoré používa rodený hovoriaci. Týmto spôsobom sa študenti učia skutočnému jazyku, ktorým sa bežne hovorí v každodennej komunikácii, a lepšie si osvojujú reálne výrazy a zvraty. Navyše má near-native speaker mnohokrát komplexnejšiu predstavu o rôznych podobách angličtiny než rodený hovoriaci s rečou príznačnou úzkej oblasti, z ktorej pochádza.

  2. Lepšie návyky výslovnosti: Keďže near-native speaker má výbornú výslovnosť, študenti sú vystavení správnemu a konzistentnému výslovnostnému modelu, vďaka čomu sa vyhnú preberaniu zlých výslovnostných návykov od učiteľov, ktorí jazyk až tak dobre neovládajú. Jeho prirodzený jazykový prejav im takisto pomáha prirodzene a podvedome si osvojovať celú škálu prozodických vlastností reči.

  3. Možnosť imitácie: Študenti majú príležitosť počuť, ako sa daný jazyk používa v reálnych situáciách, a majú tak možnosť učiť sa prostredníctvom imitácie oveľa jednoduchšie a efektívnejšie bez toho, aby jazyk a jeho jednotlivé stránky a priori analyzovali.

  4. Ľahšie prekonanie prekážok: Near-native speaker môže na rozdiel od rodeného hovoriaceho lepšie pochopiť problémy a nezrovnalosti, s ktorými sa žiaci stretávajú pri učení sa angličtiny. Má za sebou rovnaký boj, ktorý s jazykom zvádzajú oni. Rozumie, ako funguje proces učenia sa jazyka z ich perspektívy, a preto im môže poskytnúť lepšiu pomoc a podporu. Navyše túto pomoc môže poskytnúť aj v ich rodnom jazyku, čo v mnohých prípadoch vedie k hlbšiemu porozumeniu a šetreniu času.

  5. Kultúrna a sémantická citlivosť: Near-native speaker má v porovnaní s bežným učiteľom často hlbšie porozumenie kultúrnych a významových nuáns a odlišností, čo umožňuje obohacovať učebný proces aj o kultúrne aspekty jazyka a prácu s autentickými materiálmi. Jeho schopnosť počúvania a čítania s porozumením je na veľmi vysokej úrovni, vďaka čomu dokáže vysvetľovať sporné body a doplňovať učebný proces neoceniteľnými znalosťami.

  6. Motivácia: Prítomnosť near-native speakera môže študentov motivovať viac, pretože vidia reálny príklad toho, čo môžu z hľadiska jazykovej schopnosti dosiahnuť. Učiť sa jazyk s niekým, kto sa svojou snahou dostal tak blízko rodenému hovoriacemu, študentov motivuje k snahám na sebe pracovať a dostať sa na podobnú úroveň.

Pri výbere učiteľa by sme samozrejme mali zvážiť aj jeho skúsenosti, osobnostné predpoklady a odborné znalosti. Arogantný a neznesiteľný odborník je podobne zlou voľbou ako výrečný „hochštapler“ plný prázdnych rečí. Kvalifikovaný a skúsený učiteľ angličtiny môže byť veľkou pomocou bez ohľadu na jeho úroveň či pôvod, a to najmä na nižších úrovniach, kým sa jazyk ešte len začíname učiť. Ak to však so svojím pokrokom v angličtine myslíme vážne, tak je práve near-native speaker tým ideálnym sprievodcom na našej ceste za ideálnym cieľom.